170 години от рождението на Иван Вазов честваха в Дондуковата градина

170 години от рождението на Иван Вазов честваха в Дондуковата градина

Заместник-кметовете на район „Централен“ Фиданка Кацарева и Гергана Златкова присъстваха на тържеството в Дондуковата градина по повод 170 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

Преди това шествие, организирано от НБ „Иван Вазов“ и община Пловдив, начело с духов оркестър Пловдив, в което се включиха десетки пловдивчани, мина по Главната улица и спря пред паметника на писателя. Пред монумента на големия български творец бяха поднесени цветя и венци, а слово за живота и делото му произнесе директорът на НБ „Иван Вазов“ Димитър Минев.

От 1880 до 1886 година Иван Вазов живее и работи в Пловдив, когото писателят нарича свой втори роден град. Това е един от най-продуктивните му периоди – той е депутат в Областното народно събрание на Източна Румелия, председател е на Пловдивското научно книжовно дружество, издава списание „Наука“, а заедно с Константин Величков редактират вестник „Народний глас“, издават първото литературно списание „Зора“ и книгата „Българска христоматия“.

В Пловдив Вазов пише „Епопея на забравените“, „Немили-недраги“, „Чичовци“, стихотворенията „Българският език“, „Новото гробище на Сливница“, разказът „Иде ли?“ и други знакови произведения.