Български и американски пианисти с концерт за пловдивчани

Необичайна клавирна симбиоза от български и американски пианисти прозвуча в Студио 1 на БНР – Пловдив в началото на юни. За първи път на една сцена Джон Томас/ САЩ / и Велислава Стоянова/България/ представиха клавирният концерт „BU-TU-BA“. Авторите са впели в названието първите срички на английски на националността на музиката, която прозвуча на събитието – от български, турски и балкански творци. Специален гост беше пианистът проф. д-р Ромео Смилков, който транскрибира и част от представяните пиеси.

Редом до емблематични пиеси от Панчо Владигеров, Димитър Ненов, Марин Големинов, Николай Стойков публиката чу и малко познати творби на турските музиканти Фазъл Сай и Йоздемир Ердоган. Акценти в програмата бяха „Пиеса във фолклорен стил“ на композитора Иван Спасов (90 години от рождението), изпълнена от д-р Велислава Стоянова и премиерно – I Ноктюрно за пиано на 4 ръце (V. 2024) по песен „Нощ“ (1915) на Петко Стайнов, изсвирени от американския пианист Джон Томас и Ромео Смилков.

Този концерт е продължение на съвместното сътрудничество на пианистите от периода им на специализация по програма на „Фулбрайт“ (2019-2020) чрез Департамент за Следдипломна Квалификация при АМТИИ, Пловдив. Събитието се осъществи с подкрепата на Район Централен – Пловдив.