Стартира реставрацията на ХГ „Св.св. Кирил и Методий“

Стартира реставрацията на ХГ „Св.св. Кирил и Методий“

Благодаря ти Георги! Благодаря на хората, които дадоха възможност това да се случи и вложиха в него цялото си сърце и душа!

С тези думи министърът на културата Кръстю Кръстев се обърна към кмета на район „Централен“ Георги Стаменов, за да му благодари за свършената от него и екипа му 3-годишна работа по проекта за реставрация на ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Пловдив, чийто старт бе даден днес.

На церемонията, с която бе поставено началото на реставрационните дейности, присъстваха и кметът Здравко Димитров, председателят на Общински съвет Пловдив Александър Държиков, народните представители Десислава Трифонова и Красимир Вълчев, началникът на РУО-Пловдив Антоанета Пакова, директорът на ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ Емил Начев, директорът на ОУ „Княз Александър I“ Иванка Василева, заместник-кметове в Община Пловдив и районни кметове.

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов подчерта, че е неимоверно щастлив от факта, че един от знаковите проекти, какъвто е реставрацията на ХГ „Св. св. Кирил и Методий“, ще се случи именно в неговия мандат.

„Трудно ми е да изразя радостта си, че днес поставяме началото на фактическата реставрация на сградата, която е символ на Пловдив. Преди малко повече от 3 години стартирахме този проект от нулата и изминахме дълъг път, изпълнен с предизвикателства, докато стигнем до неговото съгласуване и финал.

Благодаря на екипа на район „Централен“ затова, че преодоля всичко и се справи с нелеката задача да приключи проекта, който ще възкреси това авторитетно учебно заведение, дало на България много духовни водачи на нацията, изтъкнати държавници и политици“, заяви Георги Стаменов.

Министърът на културата припомни само някои от великите личности на България, свързани с училището.

„Когато си представим, че тук е учил Любен Каравелов, а Васил Левски вече е мислил за революционната си организация, човек потръпва от силата и енергията, които излъчва това място“, каза в словото си Кръстю Кръстев.

Той добави, че за Министерството на културата е чест да окаже подкрепа в това начинание.

„Голяма чест е, че Министерството на културата успя да помогне в святото дело да възстанови това сакрално място. Така отдаваме почит към всички, започнали оттук и изпълняваме задължението си към тези, които вярвам, че ще бъдат строителите на утрешна България“, добави още министър Кръстев. Той благодари на проектантите и НИНКН за огромната работа, която са свършили, за да се стигне до „сложната реставрация на сградата във вида, в който е създадена“.

Кметът Здравко Димитров отбеляза, че децата ни заслужават не само нови технологии, но и нови училища.

„Искам да започна оттам, че всички общински ръководства сме задължени на това историческо училище. Не ми е приятно, но го признавам. Надали има пловдивчаннин, който да не е свързан с ХГ „Св. св. Кирил и Методий“. В това място има история и дух, негови възпитаници са били Иван Вазов и Андрей Ляпчев. Нека нашите деца да получат това, което заслужават“, посочи кметът на Пловдив и пожела успех на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов и екипа му, както и на фирмата-изпълнител.

Директорът на НИНКН Петър Петров, който бе главен архитект на район „Централен“ и един от двигателите на проекта, също подчерта значимостта на училището за историята и бъдещето на Пловдив.

„Тази сграда е храм и от самото начало отношението и разбирането на екипа, който подготви проекта е, че намесите ще са такива, каквито са в един храм – реставрация и опазване на оригинала. Образованието винаги е било в основата на просперитета на държавата ни и дори на нашето Освобождение“, изтъкна Петър Петров и пожела успех на представителите на фирмата-изпълнител.