Театър, фокуси и кулинарна работилница в ДГ „Майчина грижа“

Децата от ДГ „Майчина грижа“ в район „Централен“ гледаха днес “Музикалница” – най-новият aвторски куклен театрален спектакъл на режисьора Петя Недева. Детският театър, който е част от програмата на фестивала „Синьо лято“ в Пловдив, започна малко след 9.30 ч. тази сутрин. Петя Недева е съосновател на първия Образователен театър в София, а постановката е един от творческите проекти, подкрепени от Национален Фонд “ Култура”.

Първото издание на детския фестивал „Синьо лято“ в Пловдив тази година се провежда в рамките на Панаира на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“ на фондация „Заедно“, който също е посветен на децата. Ето защо малчуганите от „Майчина грижа“ участваха и в кулинарна работилница, по време на която приготвиха сами 4 български баници по традиционна калоферска рецепта. Голямата изненада за децата бе и подаръкът от италианската общност в Пловдив. Шоуто на известния Маг Серджо Алфонсо предизивка бурни емоции и аплодисменти.

Над 2000 деца се включиха през изминалите дни в детския фестивал, а на сцената на „Синьо лято“ се качиха над 220 млади таланти, които представиха оперни, театрални, циркови, музикални и танцови спектакли. Изключително голям интерес предизвикаха арт работилниците, открития пленер и игрите на народите, организирани от етническите общностите, представители на Фондация „Заедно“.

Проектът на Фондация Заедно „Етно кухня на колела“ за поредна година е част от фестивалите в Културния календар на града и се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив.