Учениците от СУ „Любен Каравелов“ и малчуганите от ДГ „Перуника“ с общ концерт

Учениците от СУ „Любен Каравелов“ и малчуганите от ДГ „Перуника“ с общ концерт

С общ образователен концерт „Да запазим фолклорните традиции“ малчуганите от ДГ „Перуника“, заедно с ученици от 4-ти, 7-ми и 9-ти клас профил „Музика“ на СУ „Любен Каравелов“, отбелязаха финала на поредица от събития в градината, посветени на лятото, четенето, музиката и танците.

Бившите възпитаници на градината, които вече са част от фолклорен ансамбъл „Тракийска младост“ към училището, танцуваха с малките таланти право хоро и пяха песни от различните фолклорни области. В открит урок децата, облечени в народни носии, научиха от своите учители и че цветовете на носиите са различни според фолклорната област, която представят. Любопитно им беше да узнаят, че бродериите и шевиците не са само украса на дрехите, а носят послания и са част от паметта на българите.

Децата демонстрираха и как всяка сутрин заедно с младшия учител Атидже Хачикян загряват преди заниманията със стъпки и движения от фолклорните танци. „За мен е голямо удоволствие всяка сутрин да започваме под звуците на фолклорната музика. Извън работата аз продължавам като танцувам в един от фолклорните клубове в града“, споделя още Хачикян.

Лятната седмица в „Перуника“ беше посветена на различни образователни дейности, с които екипът в градината искаше да насърчи детското любопитство. Приказки на сянка в двора, сутрешна дискотека, маскен бал с любими герои бяха също част от инициативите през седмицата.