В „Централен“ възраждат наградата „Люсиен Шевалас“ за парково изкуство

Инициативата е на кмета на района Георги Стаменов

Георги Стаменов

Район „Централен“ обяви началото на конкурса „Люсиен Шевалас“ за реализиран проект с принос към екологията и опазване на зелената система, съобщи кметът Георги Стаменов, по чиято инициатива се възражда традицията на наградата, учредена на името на създателя на Цар-Симеоновата градина. Призът ще се връчва в две категории – за фирми/автори на проект за паркоустройство в Пловдив, както и за граждани, които по своя инициатива са облагородили зелените площи около домовете си. И двете инициативи трябва да са осъществени през последните 5 години.

Наградата ще бъде скулптура от бронз, изработена от Цвятко Сиромашки. Тя ще изобразява Люсиен Шевалас, заобиколен от композиция от растителни видове.

Конкурсът е по повод 180 години от рождението на швейцарско-българския ландшафтен архитект и 142 години от създаването на първата пловдивска обществена градина. Идеята е наградата „Люсиен Шевалас“ да се връчва всяка година, в знак на уважение и почит към приноса на твореца с огромна заслуга за развитието на парковото изкуство в Пловдив.