Връчват наградата за парково изкуство „Люсиен Шевалас“

Наградата „Люсиен Шевалас“ за реализиран проект с принос към екологията и опазване на зелената система ще бъде връчена утре в Цар-Симеоновата градина.

Връчват наградата за парково изкуство Люсиен Шевалас

Официалната церемония започва в 11 ч. пред скулптурата на швейцарско-българския ландшафтен архитект. На награждаването ще присъстват аташето по икономически и културни въпроси в Посолството на конфедерация Швейцария г-жа Теодора Бургуджиева, генералният консул на Република Турция в Пловдив Н. Пр. г-н Хюсейин Ергани, зам.-областният управител г-жа Евелина Апостолова, кметът на Пловдив г-н Здравко Димитров.

Поканени са областният управител г-жа Дани Каназирева, председателят на Общински съвет Пловдив г-н Александър Държиков, заместник-кметове, районни кметове, представители на Съюза на ландшафтните архитекти и граждани.

Традицията на наградата, учредена на името на създателя на Цар-Симеоновата градина, се възражда по инициатива на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов. Конкурсът е по повод 180 години от рождението на Люсиен Шевалас и 142 години от създаването на първата пловдивска обществена градина.

Призът се връчва в две категории – за фирми/автори на проект за паркоустройство в Пловдив, и за граждани, които по своя инициатива са облагородили зелените площи около домовете си. Наградата е скулптура от бронз, изработена от Цвятко Сиромашки. Тя изобразява Люсиен Шевалас, заобиколен от композиция от растителни видове.

Идеята е наградата „Люсиен Шевалас“ да се връчва всяка година, в знак на уважение и почит към приноса на твореца с огромна заслуга за развитието на парковото изкуство в Пловдив.