Кметът на район „Централен“ благодари на общинските съветници за подкрепата за реконструкция на Дондуковата градина

Георги Стаменов

Благодаря на Общински съвет Пловдив за подкрепата за проекта за реконструкция на Дондуковата градина! Показвайки уважение към историята, ние работим за бъдещето!

С тези думи кметът на район „Централен“ Георги Стаменов се обърна към местния парламент, който гласува единодушно осигуряването на средства за възраждането на най-стария пловдивски парк.

Преди вота Стаменов направи кратка ретроспекция на значението и мястото в историята на Дондуковата градина – една от емблемите на Пловдив.

Дондуковата градина е първата градска градина под тепетата, тя е връстник на Третата българска държава, а от 1880 г. лично Люсиен Шевалас се грижи за нейното облагородяване. Вдъхновител и инициатор за създаването ѝ е генерал-губернаторът на Санстефанска България княз Дондуков-Корсаков, чието име носи и днес. През 1992 г. е обявена за паметник на парковото изкуство. Тази градина е пълна с история и е един от символите на Пловдив“, посочи кметът на район „Централен“.

Той отбеляза и най-важните акценти от проекта за реконструкция на Дондуковата градина.

„Проектът е съгласуван с НИНКН, има избран изпълнител и възможност да бъде  финансиран. В рамките на година паркът може да бъде реновиран и да се превърне отново в притегателно място за малки и големи. Предвидени са цялостна подмяна на подземната инфраструктура, изграждане на две нови детски площадки за безопасна игра на най-малките, създаване на водно огледало, увеличаване на зелените площи чрез намаляване на габаритите на алеите. Планира се и възстановяване на съществуващата беседка, която ще има връзка към Природонаучния музей и ще се използва в бъдеще за различни лекционни и образователни  процеси на деца и възрастни“, подчерта Георги Стаменов.

Предложението на кмета Здравко Димитров за поемане на дългосрочен общински дълг от Фонда за устойчиво градско развитие в размер на 4 476 000 лева с включено ДДС за финансиране на реконструкция на Дондуковата градина, бе прието с 39 гласа „за“, 0 „против“ и 4 „въздържали се“. Средствата се прехвърлят от проекта за пробива до Водната палата, който не бе реализиран.

След гласуването кметът на район „Централен“ благодари на съветниците на микрофон и допълни, че приема като градивна критика гласовете на въздържалите се.