За района

Район „Централен“ – Община Пловдив

Район "Централен" – Община Пловдив

Район „Централен” е модерен и динамичен, притегателен център за инвестиции, символ на аристократизма и своеобразно съсредоточие на историята, културата и забележителностите, на древния и вечен град Пловдив. Това е най-големия по територия и брой население район в Община Пловдив, който се създава съгласно Закона за териториалното деление на столична община и големите градове, през 1995 г., с граници: бул. Източен, бул. Асеновградско шосе, жп ареал и жп линия Централна гара Пловдив – Филипово, северният бряг на р. Марица, включително остров Адата. На територията на района са разположени уникалните геоморфоложки образования, пловдивските тепета, които са основни символи на града и подходящи места за отдих. Това са “Младежки хълм” /Джендем тепе/, “Хълм на Освободителите” – /Бунарджик/, “Данов хълм” -/Сахат тепе/, Трихълмието /Тримонциум, състоящо се от Тексим тепе, Джамбас тепе и Небет тепе/. В район „Централен” се намират и много емблематични за Пловдив места като: Цар Симеоновата градина – създадена през 1892 г., върху стар турски гробищен парк. Особена заслуга за създаването й има паркостроителят Люсиен Шевалас. Градината и до днес е запазила своите оригинални оформителски допълнения – голямото езеро, красивия фонтан със склупторната фигура и др. Днес градината е приятно място за разходка и почивка, а на централно място в нея е поставен и паметника на Люсиен Шевалас. Пеещите фонтани в Цар Симеоновата градина също събират стотици граждани, които могат да се наслаждават на неповторимата феерия от музика, цветове и вода. По няколко от алеите в Градската градина се излиза на площад Централен, откъдето започва пешеходната улица на град Пловдив и свършва в края на Пешеходния мост над р. Марица в непосредствена близост до Новотел Пловдив. По главната улица има много магазини и заведения.

Античен театър – разположен между двата хълма Джамбаз и Таксим. Построен по времето на имперетор Траян (началото на II век), това е един от най-добре запазените до наши дни антични театри в света. Голяма част от постройката е разрушена в края на IV век от пожар или земетресение, след което останали 20 от общо 28 реда на амфитеатралния театрон. В днешно време античният театър е адаптиран към съвременния културен живот на Пловдив и побира около пет хиляди зрители. Архитектурен резерват „Старинен Пловдив” – Старият Пловдив е изграден от археологически обекти, музеи и галерии с ценни експонати, старинни сгради, действащи храмове с богата живописна и дърворезбена украса и църковна утвар, уютни кафенета и ресторанти, учебни сгради, по-стари и по нови жилищни постройки с романтични дворове, живописни калдъръмени улици. През 1956г. Стария град е обявен за архитектурно-исторически резерват. На територията на древното Трихълмие са съхранени значителни паметници от античността. През 1979 г. Старият Пловдив получава европейски златен медал за опазване на паметниците от миналото.

Като синоним на разнообразие, Район „Централен” предлага много места за забавления, културни развлечения и добре прекарано свободно време.
От създаването на район „Централен”, като съставна административно-териториална единица на Община Пловдив, в историята на управление на района остават имената на Димитър Хаджипетров изкарал четири годишен мандат от 1995 до 1999 г., Арх. Чавдар Тенев, кмет до 2002 година, Лазар Лазаров и адвокат Александър Дяков, кмет на района до 2007 година. От 2007 г. до края на м.юли 2014 г. начело на район „Централен” е Райна Петрова.От м.август 2014г. до м.ноември 2015г. кмет район „Централен” е Георги Титюков. В момента най-големия район в Община Пловдив се ръководи от Георги Стаменов.

Сградата на Район „Централен“ на ул. „Христо Г. Данов“ №39, гр. Пловдив