Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов откри традиционните „Празници на Стария град“

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов откри традиционните „Празници на Стария град“

Събитието стартира с концерт на „Мишо Йосифов бенд“, който обра овациите на пловдивчани

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов откри традиционните „Празници на Стария град“ , които стартираха на Античния театър с концерт на „Мишо Йосифов бенд“.

В приветствието си директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ доц. д-р Елена Кантарева-Дечева разкри, че началото на събитието с огромно значение за културния живот на Пловдив, е поставено през 80-те години на миналия век.

„Празниците на Стария град имат над 40-годишна история. Те започват по инициатива на екипа на Старинен Пловдив като еднодневно колоритно събитие, за да се превърнат в седмичен и месечен фестивал с богата и разнородна програма“, посочи доц. д-р Елена Кантарева-Дечева.

Тя припомни, че целта на Празниците е „да популяризират Стария град като място, наситено с автентично културно-историческо наследство, живот, изпълнен с различни изкуства, с престижни артистични форуми и с присъствието на много творци, които продължават да творят тук“.

Радвам се, че съм част от екипа, с който поддържаме традицията жива. Старият град е мястото, където материалното и нематериалното културно наследство се срещат и живеят заедно“, каза още директорът на ОИ „Старинен Пловдив“.

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов подчерта, че като един от най-старите градове в Европа, Пловдив винаги е покорявал с уникалната си атмосфера и неповторимо очарование.

„Изключително съм горд, че днес имам възможност да открия тази значима за Стария град традиция, съхранила духа на Пловдив през вековете.

Празниците на Стария град са различен и автентичен поглед към пловдивската култура, история и наследство. Това е и част от магията на града ни – да запленява всеки, който дойде в него и да го кара да се връща тук отново и отново“, изтъкна Георги Стаменов.

В центъра на събитията тази година е популяризирането на движимото и недвижимо историческо наследство на Старинен Пловдив, както и отбелязването на 120-годишнината от рождението на художника Златю Бояджиев.

Концертът на „Мишо Йосифов бенд“, който постави началото на „Празниците на Стария град“, пък обра овациите на зрителите. Прочутият джазмен и негови настоящи и бивши студенти от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ изпълниха богат репертоар от джаз, блус, фънк и латино пиеси, с който спечелиха сърцата на публиката.