Кметът на „Централен“ Георги Стаменов възроди конкурса на името на „Люсиен Шевалас“

Кметът на „Централен“ Георги Стаменов възроди конкурса на името на „Люсиен Шевалас“

Официални лица, гости и граждани присъстваха днес на връчването на наградите на името на „Люсиен Шевалас„.

Конкурсът бе възобновен по инициатива на кмета на район „Централен„ Георги Стаменов, по повод 180 години от рождението на Люсиен Шевалас и 142 години от създаването на първата пловдивска обществена градина. За награждаването пред скулптурата на швейцарско-българския ландшафтен архитект се събраха аташето по икономически и културни въпроси в Посолството на конфедерация Швейцария  Теодора Бургуджиева, генералният консул на Република Турция в Пловдив Н. Пр.   Хюсейин Ергани, зам.-областният управител Евелина Апостолова, кметът на Пловдив Здравко Димитров.

„За мен е изключителна чест, че днес възраждаме една значима за Пловдив традиция – връчването на награда „Люсиен Шевалас“. Убеден съм, че за в бъдеще тази награда ще стане традиция за нашия град, а Пловдив ще стане един още по-цветен и зелен град“, каза Георги Стаменов, който приветства присъстващите на церемонията по връчването на наградите.

Ландшафен архитект и възрастна жена бяха наградени с наградата „Люсиен Шевалас“ за принос към екологията и опазване на зелената система и за облагородяване на зелените площи. Ланд. арх. Петър Петров от „ВИП ГАРДЕНС“ получи голямата награда на името на „министъра на цветята“ и статуетката, която изобразява създателя на пловдивската зелена система, изработена от скулптора Цвятко Сиромашки. Наградата му бе връчена от Теодора Бургуджиева, аташе по икономическите и културни въпроси на швейцарското посолство у нас.

Втора награда в конкурса, обявен от кмета на район „Централен“ Георги Стаменов пък получи ланд. арх. Цветомира Галева от „Велида 1“ ЕООД. Тя получи плакет на кметството на „Централен“, който й бе връчен от кмета Здравко Димитров.

Стоянка Пенчева от пловдивския кв. „Изгрев“ пък получи наградата за граждани, които по своя инициатива са облагородили зелените площи около домовете си. Възрастната дама е известна в квартала с това, че е създала най-красивите градинки там пред блока си ул. „Босилек“ № 4, 6 и 8, а освен това поддържа и дърветата в района, като зиме дори ги облича с пуловери.

Жената бе изключително развълнувана и и благодари за наградата. „Ще продължа да давам своя малък принос за осъществяване на една по добра среда на живот“, каза тя, получавайки статуетката.

„Шевалас остава в историята като рицар на прогреса и кавалер на хризантемата, която той е внесъл в България при идването си тук. Фамилията му идва от френската дума шевалие, която в превод означава кавалер. Люсиен Шевалас прекарва половината си живот в Пловдив“, разказа културното аташе на швейцарското посолодство Теодора Бургуджиева и припомни делото на известния швейцарец.

За живота му разказа също скулпторът Цвятко Сиромашки, който е автор и на паметника на Шевалас в Цар-Симеоновата градина.

„Ние сме тук, за да почетем създателя на парка по случай 180-годишнинато от рождението му. Той е специална личност и е оставил този парк на Пловдив. Нашето консулство и моят дом са в съседство и ние се чувстваме привилегировани, че живеем тук“, подчерта генералният консул на Република Турция в Пловдив Н. Пр. Хюсейин Ергани.

„Бях в Швейцария по служба и посетих родното място на Шевалас. Той е посетил много държави, включително и Истанбул, но е избрал да завърши жизнения си път в Пловдив.
Шевалас е направил доста от парковете в Истанбул, град, който е побратим с Пловдив. Благодаря на скулптора Цвятко Сиромашки за представянето на тази голяма личност. Шевалас ще заздрави още повече връзката между Пловдив и Истанбул“, допълни турският консул.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров също поздрави присъстващите.

Поднесени бяха венци и цветя на паметника на Люсиен Шевалас от името на община Пловдив, район „Централен“ и признателни граждани.