Над 100 доброволци се включват в облагородяването на Данов хълм

Над 100 доброволци се включват в облагородяването на Данов хълм

Над 100 души – активисти, доброволци, граждани, представители на НПО организации и местна администрация ще се обединят, за да направят пловдивско тепе по-приятно и по-чисто място. Всички те ще се включат в дейноститe по облагородяване на Дановия хълм. Организатори на инициативата са район Централен – Община Пловдив, ОП „Градини и паркове“, Free Plovdiv Tour, Аварийно Спасяване Пловдив и сдружение БГ Бъди активен. Акцията ще се проведе на 15-ти май от 10 часа и е отворена за всеки желаещ.

Облагородяването на хълма, от който се открива най-красивата гледка към Пловдив, преминава през два етапа – почистване на пространството от отпадъци и залесяване. В самото начало на дейностите на хълма бе осъществена „Разходката на Джейн“, по време на която бяха набелязани проблемните зони. Всеки участник имаше възможност да се разходи и да даде предложенията си за промяна на настоящия облик на тепето, а експерти и активисти да споделят своите възгледи и идеи за неговото облагородяване.

В дейностите предвидени за 15-ти май влизат: отваряне на водоскоците; отваряне на стълбищата; разчистване на алеите от предварително изрязани храсти и клони. От ОП „Градини и паркове“ ще осигурят необходимия инвентар и инструменти, като молбата на организаторите е доброволците да си носят единствено ръкавици за работа. Събитието ще приключи с музикална програма и лека почерпка за всички участници в дейностите.

В акцията ще се включат представители на администрацията на Район „Централен“ , на ОП „Градини и паркове“, доброволци на https://thespot.bgbeactive.org/_Място България и сдружение БГ Бъди активен, екип на Аварийно спасяване Пловдив, екип БЧК, катедра „Екология“ към ПУ „Паисий Хилендарски“, Спелеоклуб Пловдив, екип на Plovdiv Free Tour, представители на Съюза на Ландшафтните архитекти и други.

Организаторите призовават всички, които имат желание, да вземат участие в почистването, което ще стартира от шадравана на Данов хълм.