ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ ЗА БУНАРДЖИКА 08.08.2018г.

На 08.08.2018г. в парк Бунарджика се състоя първото обществено обсъждане, организирано от администрацията на район „Централен“ във връзка с предстоящ инфраструктурен проект в гр. Пловдив. По инициатива на кмета на района Георги Стаменов пред над 250 граждани беше представен планът за „Възстановяване на зона за рекреация с алейна мрежа и съществуваща инженерна инфраструктура част от парк „Хълм на освободителите“. От страна на администрацията в обсъждането взеха участие главният архитект на район „Централен“ арх. Петър Петров, инж. Надежда Петрова, главен инженер на района и ландшафтен арх. Славка Цочева. Подробности около плана представи арх. Пламена Андонова от „Ателие ДУО“, автор на плана, изработен по задание на район „Централен“ – Община Пловдив. Водещ на обсъждането, което в този вид се провежда за първи път в мандата на кмета Георги Стаменов, беше Любомир Чакъров.

Сред официалните гости на обсъждането бяха инж. Любозар Фратев от „Бизнесът за Пловдив“, Божана Апостолова от „Жанет” 45, омбудсманът на Пловдив Борислав Стаматов, Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“, кметът на Район „Южен” Борислав Инчев, Дончо Кацарев, Мимо Райчев. В обсъждането се включиха 35 граждани, които активно изявиха гражданска позиция на предоставения им микрофон и получиха отговор на въпросите си лично от Георги Стаменов и от проектния екип.

Кметът на района, на чиято територия е разположен хълм Бунарджика, увери всички присъстващи, че цел на проекта е да се възстанови изцяло оригиналния облик на парка. „Регулационният план не ни позволява да правим външна намеса. Всеки, който желае може да участва в инспекцията и контрола на целия процес. Този и други подобни проекти се правят за гражданите и за нас е важно да чуем нагласата на обществото,“ – коментира Стаменов.

Председателят на УС на сдружение „Бизнесът за Пловдив“ инж. Любозар Фратев използва възможността да благодари на Георги Стаменов за всичко, което прави за района и да обяви решението на сдружението, което представлява, за дарение с цел възвръщане облика на чешма Бунарджика, дала името на хълма. Той отправи предложение към Община Пловдив да си върне като собственост частния терен в парка.
Сред темите, които присъстващите засегнаха, бяха тези за сигурността, охраната на парка, запазване и развиване на биоразнообразието, насърчаване на дейностите на открито, както и темата за бъдещи събития, които ще развият парка и ще го популяризират. Традицията на парка и в частност тази, която кореняци пловдивчани свързват с ресторант Голям Бунарджик беше спомената многократно. Активни граждани поставиха въпроса за чистотата, за влакчето, детските площадки в парка и не на последно място за бившето бомбоубежище в подножието на хълма. Отговори на въпросите бяха дадени на живо, като на някои от тях администрацията ще отговори в писмен вид през следващите дни. Протоколът от събитието ще бъде качен на сайта на район „Централен“ до 15.08.2018г., както и плановете за възстановяване на хълма.

Георги Стаменов планира да стартира проекта през есента на 2018г. Процедурата за избор на изпълнител е вече в ход. Предвиденият бюджет, осигурен от Община Пловдив в лицето на инж. Иван Тотев и гласуван от Общински съвет е в размер на 1 млн. лв. Проектът включва пълно подновяване на ВиК и ел. инсталацията, осигуряване на достъп до ел. захранване в различните зони на парка, изграждане на видео наблюдение и безжична интернет връзка; възстановяване на акведуктите, на старите каменни пързалки и езера, обособяване на кът за почивка и релакс, на санитарни възли и на детска площадка. Георги Стаменов изрази надежда през пролетта на 2019 г. жители и гости на гр. Пловдив да видят първите резултати от планираните дейности.