Откриха емблематична изложба за българската шевица под патронажа на кмета Георги Стаменов

Откриха емблематична изложба за българската шевица под патронажа на кмета Георги Стаменов

С уникалните изпълнения на гайдаря Николай Бисеров и децата от ОУ „Любен Каравелов“ бе открита изложбата „Извезани следи“ в читалище „Алеко Константинов“. Експозицията е по повод три юбилея – 55 години от създаване на Колектив за българска шевица и народни занаяти „Росица Чуканова-1968 г.“ към Народно читалище „Алеко Константинов-1954 г.“, 95 години от рождението на основателя на колектива Янка Арсова и 140 години от рождението на патрона му Росица Чуканова.

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов бе гост на събитието, което се провежда под негов патронаж.

„Тази изложба е символ на българщината, защото ни напомня да не забравяме, че имаме велико минало и ни очаква велико бъдеще. В изконната българска шевица са втъкани много усилия, знания, умения, а духът и почитта към нея са съхранени през вековете и ще останат за нашите наследници“. С тези думи Георги Стаменов се обърна към организаторите и гостите на изложбата.

Десетките посетители бяха възхитени от уникалните творби, изработени в продължение на 60-годишния творчески път на ненадминатата майсторка на българската шевица Росица Чуканова, които се излагат за първи път у нас.

Един от експонтатите, предизвикал огромен интерес, бе автентичен костюм, избродиран от Росица Чуканова. Той е предоставен за изложбата от внучката на царски офицер. Неговата съпруга го е носила на Виенския бал през 1928 г. и е била избрана за Царица на бала.

Присъстващите разгледаха и документи за живота на Росица Чуканова, които се показват за първи път у нас. Сред тях са снимки от писмата й до Вълко Червенков, речта на Христо Вакарелски при откриване на последната изложба на Росица Чуканова, покана до Владимир Димитров-Майстора, снимки на царското семейство с изработени от Росица Чуканова облекла, издадените й книги, както и предмети, измайсторени от колектива, носещ нейното име. Сред експонатите има и пана за живота на Янка Арсова, както и изделия с шевици проектирани и консултирани от нея.

При откриването на изложбата бе представена и новата книга „Извезани следи“, която проследява  историята на Колектива, на създателката му Янка Арсова и на патрона му – Росица Чуканова.

Везбарките от Колектива за българска шевица и народни занаяти „Росица Чуканова-1968 г.“ към НЧ „Алеко Константинов“ издирват и майсторят оригинални шевици и мотиви от различни краища на страната, които прилагат в съвременния бит и облекло. През своята 55-годишина творческа история те пазят българската национална традиция, даватй  нов живот и запазват това безценно богатстви за поколенията – остават извезани следи. Колективът е създаден през 1968 г. като отдел за Българска бродерия към колектив „Репин“ и е ръководен от Янка Арсова в продължение на 36 години.