Стипендии за млади архитекти с дипломни работи за паметници на културата

Стипендии за млади архитекти с дипломни работи за паметници на културата

Предложението е на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов.

Кметът на район „Централен“ предлага от следващата година Община Пловдив да учреди стипендии за някои от младите архитекти, част от специализирания курс „Шайо“, на който Пловдив е домакин за поредна година. Идеята на Стаменов е със стипендиите да се покриват семестриалните такси по време на обучението им, а архитектите от своя страна да разработват дипломните си работи върху сгради паметници на културата с високо обществено значение в града. Архитект Стефанова, която води курса сподели, че вече има идеи и към кои сгради да бъдат насочени разработките.

В район „Централен“ е най-високата концентрация на паметници на културата в града. Индивидуалните са 715, а груповите и тези на градинско-парковото изкуство 16. Отделно от тях в района има още стотици сгради, които не подлежат на специални защитни режими, а са неизменна част от облика на Пловдив.

Младите архитекти са в Пловдив, за да защитят дипломните си работи в специализирания курс, който за поредна година се организира от Института за паметници на културата и френския Център за архитектура и наследство „Шайо“. Школата е една от най-престижните в света и подкрепя изучаването и опазването на културното наследство в 31 държави.